Hanuman Chalisa (हनुमान चालीसा) – Lyrics in Hindi and English

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) एक प्रसिद्ध भक्ति स्तोत्र है जिसे गोस्वामी तुलसीदास जी ने लिखा था। इसमें भगवान श्री हनुमान जी की महिमा और उनके गुणों का वर्णन है। नियमित रूप से हनुमान चालीसा का पाठ करने से मन की शांति, शक्ति और आत्मविश्वास मिलता है।

॥दोहा॥
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि॥

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार॥

॥चौपाई॥
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर॥

रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा॥

महाबीर बिक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी॥

कंचन बरन बिराज सुबेसा।
कानन कुण्डल कुंचित केसा॥

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
काँधे मूँज जनेऊ साजै॥

संकर सुवन केसरी नन्दन।
तेज प्रताप महा जग बन्दन॥

विद्यावान गुनी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया॥

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
बिकट रूप धरि लंक जरावा॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे।
रामचन्द्र के काज सँवारे॥

लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरत-हि सम भाई॥

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।
नारद सारद सहित अहीसा॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते।
कवि कोबिद कहि सके कहाँ ते॥

तुम उपकार सुग्रीवहि कीन्हा।
राम मिलाय राजपद दीन्हा॥

तुम्हरो मन्त्र बिभीषण माना।
लंकेस्वर भए सब जग जाना॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गए अचरज नाहीं॥

दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते॥

राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे॥

सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डरना॥

आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक ते काँपै॥

भूत पिशाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै॥

नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा॥

संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै॥

सब पर राम तपस्वी राजा।
तिनके काज सकल तुम साजा॥

और मनोरथ जो कोई लावै।
सोई अमित जीवन फल पावै॥

चारों जुग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा॥

साधु संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस बर दीन्ह जानकी माता॥

राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा॥

तुम्हरे भजन राम को पावै।
जनम-जनम के दुख बिसरावै॥

अन्तकाल रघुबर पुर जाई।
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई॥

और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई॥

संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा॥

जय जय जय हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं॥

जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहि बन्दि महा सुख होई॥

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा॥

तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय मह डेरा॥

॥दोहा॥
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप॥

Related Chalisa

Below is the Hanuman Chalisa transliteration in English. Chanting these verses brings positivity, strength, and divine blessings

|| Doha ||
Shri Guru Charan Saroj Raj, Nij Manu Mukuru Sudhari.
Baranau Raghubar Bimal Jasu, Jo Dayaku Phal Chari.

Buddhiheen Tanu Jaanikay, Sumirau Pavan Kumar.
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Vikar.

|| Chaupai ||

Jai Hanuman Gyan Gun Sagar,
Jai Kapis Tihun Lok Ujagar.

Ramdoot Atulit Bal Dhama,
Anjani Putra Pavan-Sut Nama.

Mahabir Bikram Bajrangi,
Kumati Nivaar Sumati Ke Sangi.

Kanchan Varan Viraj Subesa,
Kanan Kundal Kunchit Kesa.

Hath Bajra Aur Dhvaja Viraje,
Kandhe Moonj Janeu Sajai.

Shankar Suvan Kesari Nandan,
Tej Pratap Maha Jag Vandan.

Vidyavan Guni Ati Chatur,
Ram Kaj Karibe Ko Atur.

Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya,
Ram Lakhan Sita Man Basiya.

Sukshma Roop Dhari Siyahi Dikhava,
Vikat Roop Dhari Lank Jarava.

Bhima Roop Dhari Asur Sanhare,
Ramchandra Ke Kaj Sanvare.

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye,
Shri Raghubir Harashi Ur Laye.

Raghupati Kinhi Bahut Badhai,
Tum Mam Priya Bharat-Hi Sam Bhai.

Sahas Badan Tumharo Yash Gave,
Asa Kahi Shripati Kanth Lagaave.

Sankadik Brahmadi Munisa,
Narad Saraswati Sahit Ahisa.

Yam Kuber Digpal Jahan Te,
Kavi Kovid Kahi Sake Kahan Te.

Tum Upkar Sugrivahin Keenha,
Ram Milaye Rajpad Deenha.

Tumharo Mantra Vibhishan Mana,
Lankeshwar Bhaye Sab Jag Jana.

Yug Sahastra Yojan Par Bhanu,
Leelyo Tahi Madhur Phal Janu.

Prabhu Mudrika Meli Mukh Mahi,
Jaladhi Langhi Gaye Acharaj Nahi.

Durgam Kaj Jagat Ke Jete,
Sugam Anugrah Tumhare Tete.

Ram Duaare Tum Rakhware,
Hot Na Aagya Binu Paisare.

Sab Sukh Lahai Tumhari Sarna,
Tum Rakshak Kahu Ko Darna.

Aapan Tej Samharo Aapai,
Teenon Lok Hank Te Kampai.

Bhoot Pishaach Nikat Nahin Aavai,
Mahavir Jab Naam Sunavai.

Nase Rog Harai Sab Peera,
Japat Nirantar Hanumat Beera.

Sankat Se Hanuman Chhudavai,
Man Kram Vachan Dhyan Jo Lavai.

Sab Par Ram Tapasvi Raja,
Tin Ke Kaj Sakal Tum Saja.

Aur Manorath Jo Koi Lavai,
Sohi Amit Jeevan Phal Pavai.

Charon Yug Partap Tumhara,
Hai Parsiddh Jagat Ujiyara.

Sadhu Sant Ke Tum Rakhware,
Asur Nikandan Ram Dulare.

Ashta Siddhi Nav Nidhi Ke Data,
Asa Bar Deen Janki Mata.

Ram Rasayan Tumhare Pasa,
Sada Raho Raghupati Ke Dasa.

Tumhare Bhajan Ram Ko Pavai,
Janam Janam Ke Dukh Bisaravai.

Anta Kaal Raghubar Pur Jai,
Jahan Janma Hari Bhakt Kahai.

Aur Devta Chitt Na Dharai,
Hanumat Sei Sarva Sukh Karai.

Sankat Kate, Mitai Sab Peera,
Jo Sumirai Hanumat Balbeera.

Jai Jai Jai Hanuman Gosai,
Kripa Karahu Gurudev Ki Nai.

Jo Sat Bar Paath Kar Koi,
Chutahi Bandhi Maha Sukh Hoi.

Jo Yeh Padhe Hanuman Chalisa,
Hoye Siddhi Sakhi Gaureesa.

Tulsidas Sada Hari Chera,
Keejai Nath Hridaye Mah Dera.

|| Doha ||
Pavan Tanay Sankat Haran, Mangal Murti Roop.
Ram Lakhan Sita Sahit, Hriday Basahu Sur Bhoop.

Super Fast Hanuman Chalisa

Hanuman Chalisa – FAQ

हनुमान चालीसा किसने लिखी थी?

हनुमान चालीसा गोस्वामी तुलसीदास जी ने 16वीं शताब्दी में अवधी भाषा में लिखी थी।

हनुमान चालीसा में कुल कितने चौपाई और दोहे हैं?

हनुमान चालीसा में 40 चौपाई और शुरू व अंत में 2 दोहे शामिल हैं।

हनुमान चालीसा का पाठ कब करना चाहिए?

हनुमान चालीसा का पाठ सुबह और शाम दोनों समय किया जा सकता है। मंगलवार और शनिवार को इसका विशेष महत्व है।

हनुमान चालीसा पढ़ने से क्या लाभ होता है?

हनुमान चालीसा पढ़ने से मानसिक शांति, आत्मविश्वास, भय का नाश, स्वास्थ्य लाभ और जीवन में सकारात्मक ऊर्जा मिलती है।

क्या हनुमान चालीसा हिंदी और अंग्रेजी दोनों में उपलब्ध है?

हाँ, आप हनुमान चालीसा को हिंदी और अंग्रेजी लिरिक्स दोनों में पढ़ सकते हैं। हमारी साइट पर दोनों वर्जन उपलब्ध हैं।

क्या मैं हनुमान चालीसा का PDF डाउनलोड कर सकता हूँ?

जी हाँ, आप हमारी वेबसाइट से Hanuman Chalisa PDF हिंदी और अंग्रेजी में मुफ्त डाउनलोड कर सकते हैं।

हनुमान चालीसा पढ़ते समय क्या नियम मानने चाहिए?

साफ-सुथरी जगह बैठकर पाठ करें।
भगवान हनुमान जी की भक्ति और श्रद्धा के साथ पढ़ें।
नियमित पाठ करने से अधिक लाभ होता है।

क्या हनुमान चालीसा को रोज़ पढ़ना चाहिए?

हाँ, रोज़ हनुमान चालीसा पढ़ने से नकारात्मक ऊर्जा दूर होती है और जीवन में सुख-समृद्धि आती है।

Leave a Comment